Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A zebrapintyek etetése

Mint említettem már ha pár darab zebrapintyet tartunk akkor érdemesebb előrecsomagolt Egzóta vagy Pinty magkeveréket vásárolnunk. De nagyobb állománynál ez a módszer nem célravezető..Először el kell döntenünk hogy szeretnénk-e tenyészteni, szaporítani a madarakat, ha igen akkor jobb megoldás ha a magkeveréket saját magunk állítjuk össze.

Rengeteg recept található különböző oldalakon, tenyésztők másra másra esküsznek. De a legfontosabb hogy tartalmazza a pintyek számára megfelelő vitamin és tápanyag bevitelt.

Házilag készíthető magkeverék

Kép Kép Kép

Én egyszerre 10 kiló magot keverek be a következő módon:

 • 3kg fehér köles
 • 2kg sárga köles
 • 1kg vörös köles
 • 1kg muhar
 • 2kg fénymag
 • És hozzá szoktam rakni 0.5kg sárga és 0.5 kg vörös csumízt (fürtös kölest)

(mindig csak megbízható helyről vásároljunk magokat)

Csíráztatott magok

A madarak kiegyensúlyozott táplálása érdekében szükségük van csíráztatott magvakra is. Erre nagyon oda kell figyelnünk mert csíráztatás közben a magók elkezdhetnek erjedni, rohadni. Nagyon fontos a többszöri átmosás csíráztatás közben és a felhasználás elött.
Az én tanácsom ha ebben nem vagyunk járatosak és nem bízunk benne akkor ilyen "újhullámos" bio boltokban lehet kapni étkezési búzacsírát... ez kicsit drágább de biztonságos.

Zöldeleség
Szintén fontos tápanyag a madarak számára ezért ne hagyjuk ki.

 • Saláta
 • Sóska
 • Zeller
 • Sárgarépa (zöldje is)
 • stb stb stb

Arra figyelnünk kell hogy a növények ne legyenek szennyezettek utak mellől szedett növények nem a legmegfelelőbbek mert ugyanis te sem ennél meg benzingőzös poros salátát és most még finom voltam.

A legfontosabb hogy minden növényt, gyümölcsöt mossunk meg és utána szárítsuk meg mert a vizes növény megbetegítheti a madarainkat. (természetesen ez nem azt jelenti hogy egy almát csont  keményre szárítsunk ki de a saláta levélről ne csöpögjön a víz ha lehet)

 

Lágyeleség

Nah most egy elég kényes témához érkeztünk. Mivel néhány madártartó fölösleges babramunkának tartja, veszélyesnek.. stb stb

Itt is érvényes az a szabály ha kevés madarad van fölösleges vesződni az elkészítésével lehet kapni, rendelni előre elkészített lágyeleséget (pl orlux) és azt adagolni de mondjuk amikor van 20-40 pár madara valakinek akkor kifizetődőbb otthon házilag elkészíteni.

Házilag elkészített lágyeleségnek rengeteg féle receptje van én azt írom le amit a legtöbben használnak.

 • Főtt tojás (30-40 percig főzve almareszelőn lereszelve)
 • Zsemlemorzsa vagy darált keksz
 • Főtt tojásnak a héjja porrá zúzva
 • Darált mák
 • Zöldeleség darálva
 • Sajt
 • Méz
 • Vanilliás cukor
 • és stb stb stb (ahogy írni szoktam)

A felső 3 talán a legfontosabb aztán szépen bővítgetni.

FONTOS: mivel az alapanyagok romlandóak ezért 4-6 óránál tovább ne hagyjuk a madarak elött.

 

 

Ásványi anyagok

Mint minden élőlénynek a madaraknak is szükséges az ásványi anyagok adagolása. A legkönnyebben beszerezhető ásványi anyag forrás a tojáshéjj. Kifőzve (30-40 percig) kiszárítva sütőben napon radiátoron majd porrá zúzva. Másik megoldás a Szépia csont amit a kalitka, voiler oldalára tudunk rögzíteni, vagy porrá zúzva a lágyeleségbe keverni. Fontos adagolni a madaraknak folyami homokot vagy madár-homokot. (A folyami homoknál ügyeljünk az átmosására és tisztítására hogy tényleg csak homok legyen az a homok)

Amit nagyon sok helyen ajánlanak és szintén fontos az a ZEOVIT RCL 0  ezt gazdaboltokban terményeseknél érdemes megkérdezni általában baromfi és más szárnyasok tartásánál használják de őrölve több mint tökéletes a zebrapintyeknek.

 

kockacukor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

erdőkertes kígyósto utca 8.

(tóth miklós, 2010.11.21 07:39)

ugyanezt mwgtalálom a wikipédián. egyként jó az oldalXD

egyépként

(Szőlő Róbert, 2010.06.09 13:28)

nem tudjátok miért nem ülnek a pintyek a tojásokon lehetne egy kicsit gyorsabban is válaszolni ha lehet akkor ide

nekem is

(Szőlő Róbert, 2010.05.31 13:44)

nekem is volt ez a fajta betegség nem tudom mi az de néhány napon belül meghalt

agiauman@freemail.hu

(ági, 2010.04.02 14:21)

Miért nem válaszoltok?

agiauman@freemail.hu

(ági, 2010.03.09 19:39)

van egy barátnőm akinek van egy pintye nem repül álandóan alszik és nem eszik és az egyik szeme mindig be van csukva a másik meg nem.Mi lehet az oka?

kpint@freemail.hu

(kpint, 2010.01.29 20:15)

Kedves Gabica47!
Ez azért van mert a madaraid kálcium hiányosak.Legjobb ha főzöl egy tojást és a héját nagyon apróra töröd és úgy beszórod a kalitkába vagy kiszárítod és belekevered a kölesbe.

válasz neked

(kockacukor, 2009.10.11 18:07)

a tyúkhúrtól kicsit félni szoktam mert nem tudom ki permetezheti a többiből viszonylag könnyű bió-t szerezni

Budapest

(pompom, 2009.07.28 20:57)

Kedves Zsuzsa!

Lehet késői a válasz, de a lihegés légzsákatkára utal. Lehet kapni élőskődők csepegtetőt állatpatikákban, patikus tudni fogja, azzal kéne kezelni. Sőt mellé nem ártana Vitakraft milbentod atkaírtóval lefújni őket, bár arra az van írva madárra ne használjuk, de én is használtam és a csepegtető meg a Spray együtt hatott. Légzsákatkába egyébként belepusztulhatnak a madarak:(((
Vitamincseppeket rakhatsz a vízükbe, de csak nagyon picikét, mert ők is picikék:)).

Üdv

Gabica47@vipmail.hu

(Gabica, 2009.07.25 18:44)

Nekem volt egy nőstény és egy hím zebrapintyem, ahányszor volt tojásuk mindig megették mi lehetett az oka? És emiatt nem volt sose kispinty. Elsőnap még rajta ült a nőstény másnap meg mindig azt vettük észre a,hogy eltűnt a tojás és a tojáshéj összevissza volt a kalitkájukba, mil ehet az oka, miért ették meg a saját tojásukat valamilyen vitamin hiány miatt?
Válaszukat előre is köszönöm!!!
Kérem válaszoljanak!

ujjzsuzsa@ujjzsuzsa.hu

(Zsuzsa, 2009.07.21 09:45)

2 napja vannak zebrapintyeink, rettentően csendben vannak, és tátott szájjal lihegnek, pedig van vizük,és a hűvös szobában vannak. Aggódom, hogy nem egészségesek. Hogyan tudnám megerősíteni őket?