Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A zebrapinty (Taeniopya guttata)

Kép

A zebrapinty a hazánkban legelterjedtebb díszmadár (talán csak a hullámos papagáj előzi meg) Ezen csodálatos madarak kelet-Indonéziából és Ausztráliából származnak

 

 

 

 

 

Honosítás, urbanizálás

Elsőként L.J.P. Vieillot francia természetkutató írta le a fajtát, az 1700-as években. Nem tudjuk mikor került be európába, de 1872-ben már egy német szakfolyóirat a "Die Gefiederte Welt" zebrapinty tenyésztésével foglalkozott. Az 1900-as években már olcsón beszerezhető madárnak számított és a népszerűsége azóta is töretlen. 

Kinézete

Mint általában a madaraknál a zebrapintyeknél is megfigyelhető a nemek közti külömbségek. A hím erőteljesebb színekkel rendelkezik, a nyak hátsó része szürkés, a hát és a szárnyfedők szürkés-barna, oldalán fekete egyes tollakon fehér foltok találhatók. A farok feketés színű. A fej két oldalán gesztenyebarna tollazat található, a melltollazat viszont ezüstszürke, a test oldala pedig vöröse-barna. Csőre koráll-piros, szeme vörös. A lábaik hússzínűek. A tojók a hímeknél fakóbb pasztelesebb színeket tudhatnak magukénak. Nincs barna pofafoltjuk és fehér foltjaik sem megfigyelhetőek. A test oldala barnás-szürke az alsó testtájék fehéres, a fej és melltollazat sötétebb szürke, mint a hímeké. A kifejlett példányok testhossza a fejtől a farokig 10-11 cm.

HangjukKép

A zebrapintyek szinti mindig csiporognak, dudálnak. Szinte mindig amikor megmozdul hallatják a hangjukat, izgalmi állapotban, veszekedés közben szinte kimondottan hangosak. A párzási időszakban ezeknek a hívogató hangoknak különösen nagy szerepük van. A násztáncnál a hímek éneke csodálatos lenyűgöző. Fészekrakás közben és költési időszakban a hímek nyöszörgő hangot adnak ki. A kikelt kismadarak lágy vékony rekedtes hanggal kéregetik az élelmet a szülőktől majd ez a hang a fejlettségi szinttől függően erősödik. Lakásban nagyon jól tarthatóak a hangjuk nem zavaró inkább kellemes.

Etetése.

Ha kevesebb madarat tartunk érdemesebb előrecsomagolt EGZÓTA vagy kimondottan ZEBRAPINTY magkeveréket vásárolnunk ezzel sok időt takaríthatunk meg magunknak és nincs is más dolgunk mint kiegészíteni némi zöld eleséggel gyümölccsel és finomságokkal (pl csumíz) és a madarunk tökéletes ellátmányban részesül. Ha a madarat tenyészteni illetve szaporítani szeretnénk akkor az étrend megváltozik erröl részletesen az ETETÉS menüpontban találhatsz.

 

kockacukor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dunajska streda

(marins, 2016.07.12 16:35)

Nincs fioka.

Re: dunajska streda

(Sandot, 2016.12.19 23:42)

Sziasztok van nekem1 zebra Pinty Paros know 2 honapja mindig be mennek a fészekbe de tojas nincs ha tesztek be fészek kesziteshez alkalmabol Golgotha akkor azt behorgya a fiu madar de tojas az nincs Miert?????

2113 erdökertes

(Kovács betty, 2016.11.26 09:20)

S.o. s. Segítséget szeretnèk kèrni. Van egy zebra pinty párunk és van egy fiókja aki egy hetes és szèpen nevelik ill. Nevelték tegnapig. Ugyan is a fiam adott nekik enni és véletlenül nem zárta jól vissza a kalitkàt és az éjjel a cicànk a lányt eltette láb alól. Én a kislányommal épp kórházba vagyunk de mivel nagyon össze roppanna ha megtudnà mi történt ezért a férjem vett egy lányt. Most egymás mellett ülnek de félő hogy a fokát nem gondozza az apa. Tegyük külön kalitkàba a lányt amíg fel nem nő a pici? A fiú egyedül felneveli??? Van esély hogy életben marad?????? A kislányom állandóan a pici pintyet nézte hogy növekszik és borzasztóan megviselne öt is de a családot is ha nem maradna életben a picike.

vbauer@freemail.hu

(Vera, 2010.03.21 09:34)

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. A pintyeim még nagyon fiatalok voltak, amikor megkaptam őket, akkor nem derült ki pontosan a nemük. Most úgy néz ki, hogy mindegyik fiú és elég sokat veszekednek. Mi a legjobb megoldás? Segít, ha szerzek nekik egy lányt? Vagy semmiképpen nem lehet két fiút egy kalitkában tartani?
Köszi!

Re: vbauer@freemail.hu

(csukemi@gmail.com, 2016.09.03 10:39)

Sziasztok! Mikor én kaptam a pintyeimet még picik voltak és én sem tudtam a nemüket. Most már tudom hogy mindketten tojók. Szaporítani szeretném őket tehát be kell szereznem egy hímet. De valyon jó ötlet egy vagy kettő hímet szerezni hozzájuk, ha amúgyis sokat veszekszenek?

donat.p@t-online.hu

(Pásztor Donát, 2012.07.24 23:53)

Sziasztok!
Még új vagyok a témában, és azt szeretném kérdezni, hogy zebrapinty tartásához feltétlenül szükség a kalitkába fészek, és fürdető? Ha igen fészekből 2 zebrapinty tartásához elég 1 darab 11x6cm-es?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

zebrapinty

(peti, 2015.03.16 17:20)

sziasztok!most lesz zebrapintyem és nem tudom milyen hidegig birjék ki légyszi mondjátok meg mert szeretnék minél elöbb zebrapintyet elöre köszönöm:)

Budakalász

(Réka, 2012.06.26 21:44)

Szia Réka vagyok és 10 éves.született kettő kis zebrapinty.az egyik vércse hangot ad ki a másik vinnyogót.a vércse hangú beteg?

Zeprapinty!!

(Állatim ádóó, 2012.02.18 17:44)

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy Zebrapinty egész nap alszik, és a fiú madárnak sem kel fel, akkor mi lehet az oka?? :(( Remélem nem jött el a vég, mert a fiú madár pedig, egész nap énekel neki.:(( Kérlek válaszolj erre, mert nagyon fontos, előre is köszönöm!! Szia.

adhatok neki

(viki, 2011.12.26 14:56)

sziasztok most kaptam egy zebra pintyet 12 éves vagyok és nem tudom. adhatok neki mézes sütit???

---

(Hello, 2011.12.21 13:53)

Az én zebrapintyeim nem akarnak bemenni a fészekbe.A fiú szoktta a szájába vinni az ágakat de nem visszi be a óduba ,Próbálkoztam azzal is hogy kölest raktam a fészekböl kilogva de azt is csak kivülröl merik enni a lány néha néha be szokott nézni .Segitség Segits mit csináljak

Makó

(Szandy X3, 2011.06.18 19:49)

Üdv Mindenkinek!
lenne egy kérdésem,van egy tojóm,aki folyton borzolja a tollát és furcsán mozgatja a fejét.Nagyon félek,h van vele vami. Valaki nem tapasztalt ilyeneket a saját madarán???Vajon el vigyem állatorvoshoz???

Re: Makó

(márko , 2011.10.06 19:11)

még él ha él vid el

pest

(nádasi kevin, 2010.07.16 13:28)

nekxk

Re: sándorfalva

(tacobell@citromail.hu, 2011.06.23 06:24)

Re: Re: sándorfalva

(tacobell@citromail.hu, 2011.06.23 06:26)

Hello csak a válaszokat szeretném megnézni hogyan lehet?????????

tatabánya

(márk, 2011.04.21 19:03)

mikor kezdenek tojástrakni?

bohemund@indamail.hu

(Gábor deák, 2010.03.31 18:11)

szijja vera!
szerintem 2 him pinyt 1 kalitban azok mindég rivalizálni veszekszeni fognak..nem tul ideális párositás..ha meg most berakol nékik egy uj lányt akko még jobban fognak rivalizálni és verekedni szerintem add el jo hejre az egyik fiút és a hejébe tegyél be egy tojot akko szent lesz a béke:)

bohemund@indamail.hu

(Gábor deák, 2010.03.31 17:45)

sziasztok! hali KOCKACUKOR!

nékem 4 éve voltak zebrapinytyeim és még szaporodtak is,sajna a szüleim nem birták őket elviselni iyg el kellet aadjam őket:((
a szüleim már meghalatk azota s én Árva Fiú lettem és most szertenék uj kis pánel lakcsiba költözni ahová ujra Zebrapinytyeket szeretneék szobatársank nagyon üditő kellmes kis csicsergésük és jo megfigyelni őket ahogy békésen egymást szeretve párban élnek és joval ideálisabb diszmádárkák mint a hangoskodo papagájok...
ez a honlapcsi nagyon jo fogok ide járni és tájékozodni!:)

Annanak!

(szenes_rbert_007, 2010.03.08 20:08)

Boldog nonapot Annanak koszonom az informaciokaT de van egy kerdesem a feszket nekik vetted vagy hazilag keszitetted??En hazilag keszitettem elfgadtak.Igen de mostanaba nem tojnak!!!Peddig nagyon szeretnem hogy szulessen nekem is egy pintyem!!!REMELEM MEG BESZELUNK!MINDEN JOT!