Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A zebrapinty (Taeniopya guttata)

Kép

A zebrapinty a hazánkban legelterjedtebb díszmadár (talán csak a hullámos papagáj előzi meg) Ezen csodálatos madarak kelet-Indonéziából és Ausztráliából származnak

 

 

 

 

 

Honosítás, urbanizálás

Elsőként L.J.P. Vieillot francia természetkutató írta le a fajtát, az 1700-as években. Nem tudjuk mikor került be európába, de 1872-ben már egy német szakfolyóirat a "Die Gefiederte Welt" zebrapinty tenyésztésével foglalkozott. Az 1900-as években már olcsón beszerezhető madárnak számított és a népszerűsége azóta is töretlen. 

Kinézete

Mint általában a madaraknál a zebrapintyeknél is megfigyelhető a nemek közti külömbségek. A hím erőteljesebb színekkel rendelkezik, a nyak hátsó része szürkés, a hát és a szárnyfedők szürkés-barna, oldalán fekete egyes tollakon fehér foltok találhatók. A farok feketés színű. A fej két oldalán gesztenyebarna tollazat található, a melltollazat viszont ezüstszürke, a test oldala pedig vöröse-barna. Csőre koráll-piros, szeme vörös. A lábaik hússzínűek. A tojók a hímeknél fakóbb pasztelesebb színeket tudhatnak magukénak. Nincs barna pofafoltjuk és fehér foltjaik sem megfigyelhetőek. A test oldala barnás-szürke az alsó testtájék fehéres, a fej és melltollazat sötétebb szürke, mint a hímeké. A kifejlett példányok testhossza a fejtől a farokig 10-11 cm.

HangjukKép

A zebrapintyek szinti mindig csiporognak, dudálnak. Szinte mindig amikor megmozdul hallatják a hangjukat, izgalmi állapotban, veszekedés közben szinte kimondottan hangosak. A párzási időszakban ezeknek a hívogató hangoknak különösen nagy szerepük van. A násztáncnál a hímek éneke csodálatos lenyűgöző. Fészekrakás közben és költési időszakban a hímek nyöszörgő hangot adnak ki. A kikelt kismadarak lágy vékony rekedtes hanggal kéregetik az élelmet a szülőktől majd ez a hang a fejlettségi szinttől függően erősödik. Lakásban nagyon jól tarthatóak a hangjuk nem zavaró inkább kellemes.

Etetése.

Ha kevesebb madarat tartunk érdemesebb előrecsomagolt EGZÓTA vagy kimondottan ZEBRAPINTY magkeveréket vásárolnunk ezzel sok időt takaríthatunk meg magunknak és nincs is más dolgunk mint kiegészíteni némi zöld eleséggel gyümölccsel és finomságokkal (pl csumíz) és a madarunk tökéletes ellátmányban részesül. Ha a madarat tenyészteni illetve szaporítani szeretnénk akkor az étrend megváltozik erröl részletesen az ETETÉS menüpontban találhatsz.

 

kockacukor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

manka24@citromail.hu

(Kruchió Anna, 2010.02.01 11:12)

Sziasztok!
Én is tartok itthon zebrapintyeket. 2006. márciusától. A fiú Vili gyönyörű színes, de nekem a hangja nem éppen kellemes sokszor. A lány Lolita de ő hófehér és csendes. Többször is tojt 7-9 tojást, de csak egyszer kelt ki egy fióka. Nem maradt meg mert állandóan kilökték a fészekből, de nem is bánom. Nem tudnék mit kezdeni a sok madárral. Tavaly év elején a lány elpusztult, szerintem a fiú állandóan zavarta és valahogy eltört a lába majd vége lett. Utána vettem hozzá egy lányt ő Maya lett. A színe hasonlít a fiúhoz és most úgy tűnik nyugalom van. De kaptak nagyobb kalitkát is, de még nincs jele utódnak. Lehet hogy a fiúnak nem tetszet az előző lány mert hófehér volt a tollazata. Az hallottam nagy madarasoktól hogy a kicsi hely nem alkalmas az utódoknak. Eleinte én sem tudtam hogyan kell tartani őket. De az internet és a könyvek sok mindent elárulnak tartásukról.
A fészek kiválasztása sem volt egyszerű, mire a mostanit elfogadták. De nagyon cukik amikor elvonulnak a fészekbe esténként és csak a két csőr látszik ki.
További szép napot!
Üdv: Anna

speed_devil_20cm_records@yahoo.com

($Roby$, 2010.01.23 12:16)

!Sziasztok!
Van ket szep zebrapintyem egyik lany es a masik peddig fiu . Tojtak de nem kotolnak a toasokon.Legalabb 4-5 tjast tojtak 1 het alatt.
Tanacsot szeretnek kerni hogy mitt tehessek!!

robi

(robi, 2010.01.23 11:55)

sziasztok!!!

l.kiki@citromail.hu

(kikiriki, 2010.01.02 14:33)

A zebrapintyemnek a csőrére ráragadt egy csomó mag. Hogy szedjem le????
Léci valami házipraktika?
Előre is köszi

Válasz neked

(kockacukor, 2009.10.11 18:04)

a fészket ők építik

highburyster@gmail.com

(Sanya18, 2009.10.08 15:03)

Hy srácok!Lenne egy nagyon fontos kérdésem a pintyek szaporításával kapcsolatban...Szerintetek mely fészekfajták a legjobbak a zebrapinty szaporításához?Várom válaszotokat... :D

Válasz

(kockacukor, 2009.09.20 06:06)

Szia Eszter Visszajelöltelek Msn-en várom majd a kérdésed

kovacspekka@citromail.hu

(Eszti , 2009.09.19 23:27)

helo!!!
nekem most tojt le előszőr a pintyem és olyan mintha nem űlne rendesen a tojásokon...és azt szeretném tudni hogy mért van ez?!...kockacukor én felvettelek msnre és nem jelöltél vissz légyszives tedd meg mert sok kérdésem van...

vecsei.gyongyi@freemail.hu

(niki, 2009.09.03 12:23)

Helló!Tudja,valaki miért puszult el tojás rakás után a tojó pityem??????????

lacika0319@citromail.hu

(lázslo, 2009.06.15 11:07)

helo kockacukor,felvetelek msn re nemigazoltad visza

lacinak

(Kockacukor, 2009.05.28 12:37)

A zebrapintyek kb 3 hónapos koruktól ivarérettek és kb 8-9 hónapos koruktól tenyészérettek.
Ha bővebben érdekel ez a téma keress meg a fórumon Kockacukor néven vagy pedig msn en a stanby19@nordtelekom.hu címen
Üdv Kc

stanby19@nordtelekom.hu

(kockacukor, 2009.05.28 12:36)

Kedves Katharine!

Hogy fiú vagy lány azt csak a tejes kiszínesedés után pontosan megállapítani.. és had idézzek
" A hím erőteljesebb színekkel rendelkezik, a nyak hátsó része szürkés, a hát és a szárnyfedők szürkés-barna, oldalán fekete egyes tollakon fehér foltok találhatók. A farok feketés színű. A fej két oldalán gesztenyebarna tollazat található, a melltollazat viszont ezüstszürke, a test oldala pedig vöröse-barna. Csőre koráll-piros, szeme vörös. A lábaik hússzínűek. A tojók a hímeknél fakóbb pasztelesebb színeket tudhatnak magukénak. Nincs barna pofafoltjuk és fehér foltjaik sem megfigyelhetőek. A test oldala barnás-szürke az alsó testtájék fehéres, a fej és melltollazat sötétebb szürke, mint a hímeké. "
Remélem segítettem
kc

lacika0319@citromail.hu

(lázslo, 2009.05.27 15:20)

hányhonaposan ivaréret a zebra pinty?

Ötlet

(tanácsadó, 2009.05.24 17:12)

Szerintem jó lenne ha szavazás is lenne. Én nagyon szeretem az olyan honlapokat ahol van. Pl.: kinek van otthon pintye? stb.

Szeged mellől

(Katharine, 2009.05.24 17:10)

Nekem is vannak zebrapintyeim. Kettő felnőtt, ők épp most költenek. Eddig 3 tojást raktak. Van egy fióka, aki most külön van a szülőktől. Elég idős már tudja magát gondozni.(azt várom hogy kikeljenek a többiek és legyen párja) Most egyedül az a bajom vele, hogy eddig azt hittük rá hogy lány, mert pont úgy nézett ki mint az anyukája. De most elkezdett színesebb lenni. Tudnátok segíteni eldönteni, hogy most fiú, vagy lány?

asdfghjkl

(Rohadt Ringyó, 2009.04.30 13:08)

siráj

Kolozsvár

(Szabó Antal, 2009.04.16 15:05)

Jó az oldal

gabor

(gabor, 2009.03.08 18:59)

gabor

Válasz jocc nak...

(Szabó József , 2009.02.23 13:21)

Szia természetesen megköszönöm majd a képeket. Ha valami jó írásod van a zebrákról (egyébről) szívesen veszem.
Üdv

jocc55@gmail.com

(ifj.Erdősi József, 2009.02.23 11:59)

Nagyon jó az oldalad!
Tanulságos! Csak így tovább! :)
Ha kellenek majd képek a fiókákról, akkor szólj :D
Azokról is küldök vagy ha valami tapasztalatom lesz akkor azt! :)